Există mai multe moduri de sisteme utilizate pentru a furniza căldură într-o casă, iar în cadrul fiecărui mod de incalzire există multe variații. Unele sisteme de încălzire împart componente cu echipamentul de răcire al locuinței, iar unele sisteme asigură atât încălzirea, cât și răcirea. Termenul de HVAC - încălzire, ventilație și aer condiționat - este utilizat pentru a descrie sistemul de climatizare globală dintr-o casă.
Indiferent ce sistem HVAC este folosit, scopul tuturor aparatelor de încălzire este de a atinge energia termică dintr-o sursă de combustibil și de a o transfera în spații de locuit pentru a menține o temperatură ambientală confortabilă. Sistemele de încălzire pot utiliza o varietate de surse de combustibil, inclusiv gaz natural, propan, combustibil, biocombustibil (precum lemn) și electricitate. Unele case au mai mult de un sistem de încălzire, cum ar fi centrala termica pe gaz si centrala termica pe combustibil solid (lemne)
De departe, cel mai obișnuit sistem HVAC din casele noi construite in Romania este sistemul de incalzire cu centrala termica pe gaz (Vaillant, Saunier Duval, Ariston, Ferroli etc) in condensatie si incalzire in pardoseala sau radiatoare din otel sau aluminiu. Acest sistem de incalzire unde folosim o centrala in condensatie si incalzire in pardoseala este unul dintre cele mai eficiente sieteme de incalzire, costul facturi de gaz fiind redus cu aproximativ 30% fata de un sistem de incalzire clasic cu centrala conventionala si radiatoare de otel sau aluminiu.